12 reaktioner till “Brevlådan”

 1. Hej! Jag har ett svagare samhälle, som inte orkar hålla humlor borta. Först så minimerade jag flustret till två små ingångar. Humlorna hittade och kröp in i den ingången som bina inte använder så mycket. Sen satta jag för plast-spärrgaller för hela flustret! Men lika fullt är humlorna där och försöker hitta in. Ja dom provade med nästa samhälle också, men här så tog bina död på humlan vid flustret. Men jag kan ju inte låta spärrgallret sitta för hur länge som helst, då bina har det lite trickigare att komma in och ut nu. Tacksam för tips.

  1. Hej Britta
   Visserligen har det varit gott om humlor i vår, men är det så att ett bisamhälle inte klarar att freda sig mot ett gäng tjuvaktiga humlor, så är det snarare bina det är fel på, inte humlorna. En humla tar sig sällan in i ett normalstarkt samhälle, och skulle det ändå ske blir hon snart fasthållen och avpälsad. Som en livlös kolsvart skalbagge med långa ben släpas hon ut, andra humlor till varnagel…
   Istället för att försöka spärra ute humlorna, skulle jag försöka ta reda på varför bina är så svaga och försöka åtgärda det. Är de viselösa? Har de ett kraftigt angrepp av varroa? Svälter de? Finns det sjukdomssympton? Börja i den ändan och gläds åt att humlorna trots alla dystra profetsior verkar vara lika välmående som någonsin!

   Vänliga hälsningar Carl Otto

 2. Christer Samuelsson här igen
  Har ett intresse av Drottning Odling men det är brist på kurs
  undrar om man skulle kunna tillsammans med grabben vara hos dig en
  del av en dag , för du tar väl fram några egna drottningar även i år.

  om det går bra hör av dig då med för slag.
  har gått med i Lugistikagruppen var där på Visingsö 7/5 vi öppnadet för året
  funderar också att åka på mötet i Juni som dom två största drottning odlarna ifrån Polen kommer att vara gäst talare ( det kommer vara tolkat ) ( jag kommer även att vara på sommar kvälls träffarna i föreningen )

 3. Hej,Carl Otto!
  Jag har en fråga: av alla honungsramar som hitintills har blivit slungade i min bigård var det en, säger en, där honungen inte gick att få ur, som vid ljungdrag. Vad kan det ha varit för nektarkälla? Kanske någon speciell enstaka trädgårdsväxt? Det har aldrig hänt förr vid den här tiden på året. Det är annars skogsmark här där mina bina står.
  Skulle vara kul att få veta – tack på förhand!

 4. Hej Lena,
  När det dyker upp ramar där honungen kristalliserat tänker man först: hoppsan jag har visst glömt kvar någon ram med rapshonung i våras. Har man inte haft något rapsdrag blir nästa tanke: kan det smugit sig kvar en ram med vinterfoder i skattlådan. Går också det att utesluta så får man fundera över vilken växt det kan vara som nu ger honung som bär sig åt på detta vis. Det finns inte många att välja bland i höstdragen. Rättare sagt, det finns egentligen bara en, barrlushonung från gran. Vissa år kan den ställa till med riktigt srora bekymmer för biodlare som har sina bin i skogen. Hela skattlådor fulla med honung måste antingen kasseras eller utvinnas med komplicerade metoder (lösa upp i vatten). Låt oss hoppas att det är en kvarglömd oljeväxtram du råkat ut för!

 5. PS När det gäller cementhonung så finns det massor av information att hämta på nätet, bland annat på Biodlarnas hemsida DS

 6. Hej Carl-Otto!
  Jag har lite funderingar kring invintringen.
  Det verkar som om draget är slut/väldigt dåligt och bina äter upp den lilla mängd honung som de dragit in. Det är inte lika mycket bin/yngel i samhällena som det brukar vara i samband med invintringen.
  Nu funderar jag på om jag skall plocka av skattlådorna och börja invintringen eller om det är bättre att plocka av skattlådorna och stödfodra innan invintringen för att det skall bli fler vinterbin?
  Viket är att föredra? Hur mycket skall jag stödfodra i så fall och hur länge?
  Tack på förhand!
  Marie Janmyr

  1. Hej Marie!
   Din fråga nådde mig först nu i mitten av januari (digitala villovägar?) varför mitt svar blir allmänt hållet. Vinterbin är de bin som föds upp under gott drag på sensommaren. Framför allt är det viktigt att det då är gott om pollen eftersom det är pollenet som utgör stommen i de extra fettceller som vinterbina får och som behövs under en lång vinter och när samhället skall starta på nytt till våren. Är draget slut i början av augusti är det lika bra att slutskatta och invintra som att vänta på ett höstdrag som ändå mest bara består av bladhonung. En stödfodring under några veckor kan öka mängden vinterbin, under förutsättningen att det finns tillgång till pollen. Ljungen t ex kan vissa år ge mycket pollen även om den inte ger nektar.
   Tidig invintring fungerar bra för bin och biodlare – såvida det inte blir ett sent och rikligt bladhonungsdrag. Det enklaste, och säkraste, är nog att slutskatta tidigt och lämna fem sex ramar fulla med honung och pollen i yngelrummet. Blir det ett sent drag gör man en ny slutskattning strax före invintringen och uteblir draget har bina i alla fall inte lidit av svält i väntan på invintringen.
   Sammanfattning: vilken metod du väljer spelar mindre roll bara bina aldrig lider brist på foder, dvs honung och pollen. Problemet med för lite bin i kuporna vid invintringen är en betydligt mer komplicerad fråga, vi tar den en annan gång.
   /Carl Otto

 7. Hej!

  Jag är ny biodlare från i år och snart väntar min första skattning/slungning.

  Jag söker ett bra recept på ympning och vad man bäst och lämpligast rör honungen med. (plastslev, trästav etc…

  1. Biodlarens hantering av den nyskördade honungen går ut på att framställa en produkt som inte är oanterligt hård, men heller inte så lös att den riskerar att jäsa. Den optimala konsistensen på färdig honung brukar beskrivas som ‘smörig’ dvs den ska vara fast men lätt bredbar, inte seg och trögflytande och inte för hård eller grovkornig.
   Hur får vi då ideala honung? Först och främst måste honungen som ska tappas på burk ha rätt vattenhalt. Honung med 18.5-19.0 procent vatten ger ett perfekt resultat. Honung med 15 procent blir för hård och över 20 för lös och vattning. Med andra ord, en refraktometer som mäter socker eller vattenhalt är ett av biodlarens viktigaste redskap, särskilt om man är ny och inte van att bedöma vilken honung som är lagom mogen att skatta.
   Sedan ska den nyskördade honungen behandlas rätt för att konsistensen ska bli bra. Det kan antingen ske genom silning, skumning och rörning på traditionellt vis, men så finns en metod att ersätta den ibland tålamodskrävande rörningen med sk ympning där den nyskördade flytande honungen blandas med en del upprörd fast honung. Eftersom recepten innehåller en massa precisa angivelser temperatur och proportioner hänvisar jag till Google. Sök på ‘ympning av honung’. Den största vinsten med ympning är kanske att man inte behöver tveka när rörningen ska avslutas och det är dags att tappa honungen på burk. Men då gäller i gengäld att man noga följer receptet vilket ibland kan vara svårt vid tex värmebölja utan tillgång till källare eller kylskåp.
   Du undrade också över material i honungsrörare. Jag började med en träspak som jag skurit ut ur en bokgren. Den hade en skön form och fungerade bra. Men när den med åren fick små sprickor i trä övergav jag den för en mer lättdiskad i aluminium. Den har en perforerad rund tefatsstor skiva längst ner på spaken och är därför utmärkt också när man vid första rörningen vill pumpa ner luft i honungen som underlättar för pollen att stiga till ytan. Skumma rejält, skumhonung är både god och nyttig, och bör njutas som en verklig delikatess.
   Lycka till/ Carl Otto.

 8. Efter 2 försök med att sätta till ram med stift så vill inte min avläggare dra fram någon drottning. Hur sent kan man tillsätta ramar med stift? Eller ska man försöka köpa en drottning? Eller ska jag testa att invintra bara ett starkt samhälle i år?

  1. Hej Britta
   Om det är en hyfsat stark avläggare med bin av varierande ålder så borde de ha dragit upp en drottning vid andra försöket. Jag skulle göra en extra noggrann koll av ramarna för att försäkra mig om att där inte finns en liten drottning som av någon anledning inte kan para sig. Eller kanske har samhället varit viselöst så länge att ett arbetsbi håller på att överta drottningens roll (puckelsamhälle). Allt kan hända i ett yngelrum om oturen är framme!
   Det är långt gånget på säsongen så det gäller att det andra samhället är riktigt starkt och kan avvara några fulla yngelramar med utkrypande bin, till hjälp för en blivande drottning. Att köpa en parad drottning så snart som möjligt är ett bra alternativ för att skynda på processen. Men innan en ny drottning sätts till så måste du försäkra dig om att samhället verkligen är viselöst och inte har några drottningceller på gång, annars har du både sålt smöret och tappat pengarna….
   Lycka till, Carl Otto

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s