Arkiv

Här hittar du information om vad som har hänt i vår biodlareförening tidigare år!


2018

På årsmötet berättade vi att vi beslutat att göra
Carl Otto Mattson till hedersmedlem. Han var tyvärr bortrest då, han firade sin 75:års dag på annan ort. Därför åkte en liten delegation till honom lördagen den 1:a december för att uppvakta och överlämna hedersmedlems diplomet och en blomma.

Delegationen bestående av Göran Pettersson, Jonas Nilsson och Annika Leifsson, bjöds på nybakat bröd kaffe mm. och många historier om biodling.


Årsmöte och Honungsbedömning 2018

Föreningens årsmöte genomfördes idag med 25-talet närvarande medlemmar. Enligt tradition presenterades också, efter genomförd honungsbedömning, föreningens för året bästa honung som tillhör biodlare Stefan Johansson. Vi säger grattis till Stefan som därmed får sin 2:a inteckning i vandringpriset, Rökpusten.


Sommarmötet hos Birgitta och Sivar på Ekbacken hålls, i år 2018, lördagen den 14 juli,  kl. 13.00 . Kaffe och Te serveras och lotter säljs. Bihälsokonsulenten Preben Kristiansen från SBR håller föredrag.
Ekbacken ligger söder om Söderköping strax innan Ringarum.


Nu har de nya bina kommit till bigården
Vi träffades och gick igenom de nya samhällena . Pigga och trevliga bin, kom på onsdagar, träffa dem och ta en kopp kaffe i trevligt sällskap.
Norrköpings Biodlareförenings foto.

Årets bisäsong har dragit igång med surr i kuporna!
Följ länken och läs ett reportage i NT
om en av föreningens medlemmar.
Läs mer 
Foto: Ulla Ericsson, Norrköpings Tidningar

Föreläsning om vaxhantering

På onsdagskvällen den 21 mars samlades ett 70-tal biodlare från Norrköpings-, och Vikbolandets biodlareförening för en inspirerande och viktig föreläsning om bivax. Inbjuden föreläsare var Karina Karlsson Projektledare vid SBR som bl.a. betonade vikten av att endast använda riktigt bivax i sin biodling. Hon informerade också om olika former av effektiv återvinning av vax från den egna bigården. Efter föreläsningen beskrevs rutinen för vaxsmältning i saftmaja och bivaxsalva tillverkades.

Temakvällar 2018
Vinterns temakvällar inleds lördagen den 27 jan kl10.30 – 13.30 med Martin Nehmann från Lagan.
Han är en av Sveriges duktigaste föreläsare om bin. En föreläsning vi verkligen hoppas du kan komma på!
I februari kommer vi att få möjlighet att lyssna på Tobias Nilsson från BEE Urban.
Den 21 mars kl 18.00 kommer Karina Karlsson till Himelstalundsgymnasiet för att berätta om vaxprojektet.  vi kommer även att ha en demonstration av salvtillverkning.

2017

Årsmötet 2017
Ute var det höstrusk med regn och blåst. Inne var det varmt och skönt. Trevligt att träffas när invintringen är avklarad.
Föreningen bjöd på risgrynsgröt och skinkmacka samt kaffe och kaka.
Ulla Lundström hade skickat oss en hälsning och en liten film om biodling i Tanzania som vi med glädje såg.

Det var hela 16 burkar honung som lämnat till honungsbedömningskommittén i år. En burk bedömdes inte då den inte hade full vikt.  8 burkar var godkända med något poängavdrag. 7 burkar fick full poäng. Men bara en kan vinna och i år, 2017, gick priset för årets bästa honung till, Stefan Johansson.


Invintring
Den 23 augusti, pratade vi om invintring. Ett ämne om var mycket aktuellt

Distriktets årsmöte

I år var det vi, Norrköpings biodlarförening som var värdar för årsmötet, vi förlade det till Dagsbergsgården. Det var ett trevligt möte.  Bästa honung och en inteckning i Wasens vandringspris gick till Ann-Magreth Gustavsson från Åtvidabergs Bf.

img_20170218_1106271

Efter lunch fick vi en mycket intressant föreläsning om de vilda bina och vad vi kan göra för dem av Kjell Antonsson

 img_20170218_1305021

Program för säsongen 2017

8 juli: Sommarmöte hos Sivert och Birgitta på Ekbacken.

15 Juli: sommarmöte/utflykt till Eija och Stefan Göransson i Karlstorp. Vi får se hur en större biodlare gör med bland annat slungning, och tvättar bin från varroa.

19 augusti: honungens dag, med bisafari på billbäcks

9 september: skördefest på färgaregården.

18 november: årsmöte

Temakvällar i föreningsbigården.

12 juli: Hur man kollar varroamängden i bisamhället

16 augusti: vaxhantering, hur man smälter vax.

30 augusti: säsongsavslutning

Föreläsning av stadsträdgårdsmästare Anna Wejde

img_20170215_1946331Anna berättade för den intresserade åhörarskaran på ca 40 personer om sitt arbete för den biologiska mångfalden och vika möjligheter de har att hjälpa oss biodlare. Vi kunde också ge konkreta tips om hur kommunen kan hjälpa några av de allra minst kommuninvånarna, vildbina.


  Föreläsning om VSH-projektet
Det blev inte Rickard Johansson utan Karina Karlsson som kom till Dagsbergsgården och höll en intressant föreläsning om Vsh-bin (Varroa Sensitive Hygiene) dvs, bin med förmågan att städa ur celler med varroa som förökar sig. Projektet  går ut på att vi ska hitta så många bisamhällen som möjligt med denna egenskap. Det är ett stort arbete, men vi hoppas att många känner sig engagerade att hjälpa bina att få bukt med varroan, Gå in på http://vshbin.se/ och läs mera, och anmäl ditt intresse!
Hoppas vi ses på Dagsbergsgården den 15/2 kl 18:30

Vinten 2017 hade vi följande temakvällar tillsammans med
Vikbolandets biodlare
  • 25/1 2017 kommer projektledaren Richard Johansson att prata om det pågående VSH-projektet.
  • 15/2 2017 kommer stadsträdgårdsmästare Anna Wejde och pratar om Tekniska kontoretsuppdrag att öka den biologiska mångfalden.
  • 29/3 2017 kommer Erik Österlund och pratar om Tymol

2016

Årsmötet 2016

Onsdagen den 9:de november hade vi årsmöte. De 20 medlemmarna som kom bjöds på gröt och skinkmacka, kaffe och kaka. Det fanns också lotter och ett välfyllt vinstbord, med bland annat flera hemstickade tröjor som Anneth Pettersson skänkt. Vinnare av årets bästa honung blev i år 2016, Robert Schäfer!

img_20161109_2018001

Ett möte mellan svenska och syriska biodlare den 6 oktober

img_20161006_1818421

En grupp syrier som är nyfikna på biodling har genom ”Next stepp” startat en studiecirkel med den erfarne syriske biodlaren Sami som ledare. Nu bjöd de in traktens biodlare för bygga nätverk och att berätta om Syrien och hur man bedriver biodling där. Nästa steg är att lära sig biodling på svenska och i praktiken.
Om du vill vara med och välkomna dessa biodlare hör av dig till någon i styrelsen.

img_20161006_2009041
I Syrien äter man oftare än här honung i medicinskt syfte. Vi fick lära oss att citrushonung är bra för hjärtat och mot högt blodtryck, den är också rik på c-vitamin. Eukalyptushonung är bra för bronkiterna.  Anishonung mot hosta och astma, den innehåller vitamin b. Timjanhonung, som är röd, ska vara den godaste och är bra mot astma, hosta och lågt blodtryck. Bomullshonung är bra för matsmältningen och mot leversjukdomar. Agrmhonung är bra mot anemi och inflammation i luftvägarna.


himmelstalund-2016

Himmelstalundsgymnasiet höll sin skördedag den 17 sep och vi var givetvis där. Vi har ju vår föreningsgård på deras område. Det var ett strålande väder och många glada besökare som gärna pratade bin och honung en stund.


fargargarden-ronja-2016Skördefesten på Färgargården 2016, bjöd på ett strålade väder och många besökare. Många intresserade besökte föreningens monter.


Norrköpings biodlareförening på Facebook!

Som många av er säkert redan vet så har vår förening en Facebook sida! Den är nu uppe i 123 gilla markeringar (personer som följer/får uppdateringar från sidan). Sidan har ungefär 400 visningar per vecka.

På vår Facebook sida kan du läsa om vad som händer i vår förening, ta del av intressanta och roliga länkar. Det finns också bra tips om biodling och annat kul! Det går givetvis bra att ställa frågor till oss på Facebook via PM!

Facebook sidan finns också inlagd här på hemsidan till höger—->


Temakväll ”mjödtillverkning”

Tisdag den 16 februari hade biodlarföreningarna i Norrköping och Vikbolandet anordnat en temakväll i Vikbolandets nya föreningslokal i Björksätter, Kuddby.

Ola Hult från Linköpings biodlarförening och Charlie Simonsson från Vikbolandet pratade om hur man tillverkar mjöd. Ett intressant tema som lockade många besökare även från grannföreningarna.


Temakväll ”bin i stan”

Den 29 januari 2016 kom Göran Viklund från konsultföretaget U&We och informerade om projektet ”bin i stan”. Detta projekt är ett samarbetsprojekt mellan konsultföretaget och den lokala biföreningen. Biodlare ska mot skälig ersättning sköta bikupor som hyrs ut till företag. Göran Viklund är själv biodlare i Nyköping. Läs mer om förslaget här!

Årsmötet 2015 avslutat!

20151121_151327

Nu är årsmötet 2015 avklarat! Vi fått en ny ordförande i föreningen Göran Pettersson som har tagit över efter Elisabeth Eriksson.

2015-11-21 14.58.57

Priset för bästa honungen 2015 gick i år till Marie-Louise Lindh!

IMAG03181

Eivy som har skapat och skött om vår hemsida hittills,  tackades för den insatsen.

Det bjöds på smörgåsar och i vanlig ordning så var det även lotteri.


Bikupor på ett hotell i centrala Norrköping

Våran kassör i Norrköpings Biodlareförening Ulla Lundström har sedan en tid tillbaka bikupor på taket till The Lamp Hotell i centrala Norrköping. Läs mer…


2015

Bigården 2015


2014

Bigården 2014


2013

2013 års kvalitetsbedömning har ägt rum

Norrköpings Biodlareförening har haft sin årliga kvalitetsbedömning av årets honung.Läs mer…

Norrköpings biodlareförening har haft årsmöte 2013. På onsdagskvällen den 29 november samlades medlemmarna i Norrköpings Biodlareförening för sedvanliga årsmötesförhandlingar och därefter trevlig samvaro kring fikaborden. Läs mer…

HÖSTMÄSSA PÅ FÄRGARGÅRDEN 2013 Jonas Nilsson och Elisabeth Eriksson samt ytterligare ett gäng glada biodlare representerade Norrköpings Biodlareförening på Höstmässan på Färgargården. Läs mer…


En tanke på “Arkiv”

  1. Vill gärna ha kontakt med någon som kan ge svar på om det kan vara möjligt att ställa ut kupor för pollinering där det behpövs.

Kommentarer inaktiverade.